Foto's Simon Rudelsheim
Categorieën:
Concert 22 Februari 1940
Een advertentie van H.L in "Het Volk" van 23 Februari. Nico's moeder schreef hierover op 26 Februari 1942 aan haar dochter Betty in New York: … Nico heeft het gebruikelijke concert in het muzieklyceum gegeven; is met vele bloemen en een krans thuisgekomen, waarna een goede recensie.
Het Muziek Lyceum A'dam
Voor aangezicht van het Muziek Lyceum aan het Albert Hahnplantsoen in Amsterdam, geopend in 1928 en afgebrand in 1978. De bouw van het Muziek Lyceum was naar ontwerp van Dick Greiner begon in 1927. Naast leslokalen was er een grote concertzaal met 500 plaatsen en enkele kleinere zalen. Om de exploitatie van het gebouw kostendekkend te maken, werden de zalen voor allerlei doeleinden verhuurd, zoals bioscoop, dansschool, en kerkzaal. Theo Olof en Herman Krebbers kregen in èèn van die leslokalen van het Muziek Lyceum vioolles van Oskar Back.
Vermissing Simon
Tekst: 12.50 uur Geeft de oom, Frans van Mierisstr. 37 huis kennis, dat zijn neef, genaamd Simon Hartog Rudelsheim, (Jood) student, oud 23 jaar, bij hem inwonende, waarvan hij op 24 dezer de opsporing verzocht, terecht is. Tel. verzonden. ( Mutatie van 24 dezer sub. 18.45 uur). Het bericht zelf dateert van 31 Augustus 1942. Omtrent het hoe en waar Simon is opgepakt, is het e.e.a.bekend uit een verklaring van Hetty Rudelsheim, Simon's nicht:"Mijn broer (Simon Bernard) en mijn neef (Siep) waren al eerder gegaan, half augustus. Waarschijnlijk hebben ze via dezelfde route gereisd, ook in dat trammetje. Zij zijn wel gepakt bij een controle. Mijn neef hebben ze in België eerst in een of ander doorgangskamp gestopt. Toen is hij naar Vught gestuurd, van Vught naar Westerbork. En toen door naar een vemietigingskamp. Wij weten dit omdat hij vanuit Westerbork nog heeft geschreven, 'bij controle zijn we gepakt'. Hij was van de tram af gesprongen, ze zijn ñem achtena gekomen, en zodoende is mijn broer niet gepakt. Toen niet. Later wel. Hij was ook met een groep van vijf mensen, en daar is niets van terechtgekomen. Hij was een jongen van een jaar of twintig. Nìet veel later heeft hij zelfmoord gepleegd, in een cel in Bordeaux, in Frankrijk.' " .
Taakverdeling
Bijgaande een lijst met de taakverdeling van het transport van 4 september 1942, met 714 personen, gepubliceerd door de "Missie tot opsporing van vermiste personen uit de bezettingstijd" van het Rode Kruis.
Gegevens van R.I.O.D.
Door het R.I.O.D. verstrekte gegevens aan de rapporteur Rode Kruis omtrent de transporten in de periode Augustus t/m December 1942.
Tusselstation Cosel
Op het goederenstation van Cosel, dat zich op 300 meter ten oosten van deze plaats bevindt, stopten in de periode van 28 augustus tot 10 december 1942 deportatietreinen met Joden op weg naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. De treinen waren afkomstig van Drancy en Pithiviers (Frankrijk), Westerbork (Nederland) en Mechelen (België).
Maurits Schenkkan
Over het Cosel-transport van 4 september 1942 verklaart hij: "In Cosel zijn wij met 250 à 300 man uit de trein geslagen. Vandaar zijn we vervoerd naar Annaberg".
Over Fürstengrube: "Fürstengrube, is waar het slachten van de mensen begonnen is. Het was een slecht kamp en de hygiënische toestanden waren verschrikkelijk".
Vervolg Maurits Schenkkan
Rudelsheim, Simon Hartog geboren 9-7-'19 was in Fürstengrube Sanitäter. Verder lot onbekend.
Aanvulling:
De eerste lichting gevangenen werd ook ingezet voor de opbouw van een 2e, nieuw werkkamp
Kamp Fürstengrube
Maurits Schenkkan verklaart verder: "Toen wij er kwamen waren er hoofdzakelijk Nederlanders en verder enige Polen. Er zijn daar tientallen mensen omgekomen. Het kamp bestond uit ongeveer veertien barakken. Buiten ons waren er nog vierhonderd man en later zijn er nog Polen bijgekomen. Vandaar zijn we gegaan op 20 Augustus 1943 naar Gräditz. Of Simon daar ook bij was is onbekend; waarschijnlijk niet als verpleger in het kamp.