Foto's Harry & Greet
Categorieën:
Simon Jacob.
Hij was èèn van de zeven kinderen van Jacob Manus Rudelsheim en Berendiena Bilderbeek, beide staan geregistreerd als koopman en koopvrouw in Zwolle. Hij trouwde op 17 augustus 1886 met Carolina Anholt te Zwolle
Carolina Anholt
Carolina kwam uit het gezin van 13 kinderen van Hartog Anholt en Rijntje Bilderbeek. Rijntje werkte in het logement van de ouders van Jacob Simon. Met Simon kreeg Carolina drie kinderen: Jacob (Jacob Simon), Harry (Hartog Simon) en Dientje (Berendiena).
Het gezin v. Simon & Carolina
Het complete gezin poseert zelfbewust en piekfijn voor de fotograaf. Ik schat rond 1910 in de tuin. Opvallend is de 'Groucho Marx-snor' van Harry.
'Zomer-liefde'?
Schijnbaar beviel de snor goed. Is dit een huwelijksreis? Is het Zandvoort, de favoriete badplaats voor veel Joden? En ja, sigaretten rook je met een sigarettenpijpje, ter voorkoming van 'nicotine-vingers'. Hun huwelijk vindt plaats op 30 Juli 1918 in Kampen. Tegelijkertijd verhuist de vader van Greet, Hartog Blits (weduwnaar), mee naar Kampen. Mogelijk ook naar hun adres in de Hofstraat.
Het gezin van Harry & Gretha
De snor is verdwenen; wat mij opvalt is een iets vooruit staande bovenlip. Verderop blijkt de relevantie ervan. Op deze foto zal Hans (de jongste) hooguit 2 jaar geweest zijn. Derhalve schat ik de foto uit 1923-1924. Harry = Hartog/Hirsh/Hertshik en verwijst naar de zegen van Naphtali: Gen. 49:21. "Naphtali is een losgelaten Hinde; hij geeft schone woorden".
Een dagje Amsterdam
Vanuit Kampen was Amsterdam goed bereikbaar met de boot. Vanaf 1919 kwam er een motorboot met de naam ‘Koophandel', hoofdzakelijk voor vrachthandel. Dit schip vertrok elke dinsdag en donderdag om 10 uur in de ochtend vanuit Kampen naar Amsterdam en de aankomst was bij het Damrak, vlak bij de Beurs. Later werd deze dienstregeling uitgebreid en diende voor het vervoer van passagiers alsmede transport van snelgoederen. Dit was dan ‘de Nachtboot’, deze voer vanaf 1933 zes keer per week vanuit Kampen op Amsterdam. De vertrektijd was dan ‘s avonds en de reis duurde zo’n vijf uur. Een enkele reis vanuit Kampen kostte eersteklas FL 2,00, tweedeklas FL 1,75.
Kampen, Hofstraat 116
De eerste woning van Harry en Gretha samen. Ook de woning waar Simon en Hans zijn geboren en gelegen schuin achter Oudestraat 114. De Hofstraat monde regelrecht uit op het Muntplein, met daaraan gelegen: de Muntschool. Vermoedelijk was de beneden verdieping magazijn- en opslagruimte in die tijd.
Kampen, Oudestraat 114
Alleen het woord 'Burgerkleding' is zichtbaar van de winkel aan de Oudestraat. In de periode nadat het huis was ontruimd en de huisraad en het winkelinterieur door de Kamper Gemeente Politie was weggehaald, was hier een Arbeidsbureau voor de Noord Oost Polder gevestigd. Zie de link: Kamper Lijntje: Verraad.
Opnieuw een kledingzaak
Achter een vernieuwde gevel wordt als vanouds weer kleding verkocht, nu door Jeroen Beekman. In 1952 werd het pand door Jacob Simon en Berendiena, als erfgenamen, verkocht aan (kantoor)boekhandel van W. de Jong. Omstreeks 1985 "De Natuurvriend" met hengelsport artikelen. Hieronder is een link opgenomen van de onroerend goed transacties tijdens 1940 - 1945, waarbij Joods onroerend goed oneigenlijk en tegen spotprijzen werd verhandeld.
Aanwijzingen Landoorlogreglement 1937:
Artikel 7, Aanwijzingen betreffende de houding, aan te nemen door bestuursorganen van het rijk, provinciën, gemeenten etc. in geval van een vijandelijke inval:
‘Het Reglement verbiedt voorts moord, plundering of roof, en eist eerbiediging van de eer van de gezinsbanden, de godsdienstige overtuiging en de uitoefening van de erediensten.’
Dit gold ook voor de Kamper bestuurders en ambtenaren.
Zie: Inform. Links.