Foto's Hans Rudelsheim
Categorieën:
Archiefkaart
De archiefkaart uit het Stadsarchief Amsterdam laat de adressen in Amsterdam zien waar Hans gewoond heeft in de periode 1940 - 1942.
Nw. Prinsengracht 30-III
Het eerste adres in Amsterdam waar Hans als leerling kleermaker staat ingeschreven op 26 Maart 1940, net voor het uitbreken van de oorlog. Het pand is inmiddels gesloopt en vervangen door nieuwbouw.
N. Amstellaan 23A-II
Noorder Amstellaan 23A II, het adres waar Hans staat ingeschreven op 22 Augustus 1940 in de z.g. Rivierenbuurt. Na de oorlog omgedoopt tot Churchillaan.
Z. Amstellaan 147 huis
Op 24 November 1940 staat Hans ingeschreven op de Zuider Amstellaan 147 huis, eveneens in de Rivierenbuurt. Deze Zuider Amstellaan werd omgedoopt tot Rooseveltlaan.
Diefstal fiets
Problematisch is dat de fiets van Hans wordt gestolen, omdat die fiets een middel is om zijn 'Sperre' in stand te kunnen houden als fietsjongen (estafette) voor het C.I.Z.(Centr. Isr. Ziekenhuis).
Herengracht 74, Leiden
Herengracht 74 in Leiden was het onderduikadres van Hans, waar hij op 9 Juni 1943 werd gearresteerd, samen met 4 andere onderduikers. Ook de onderduik-verlener werd gearresteerd: J.J. van Weeren (kleermaker).
Politierapport 9 Juni 1943
De notitie van de arrestatie van de vijf onderduikers en hun onderduik-verlener op 9 Juni 1943.
Politierapport 11 juni 1943
De vermelding van het overbrengen van de arrestanten vanuit de Politiecel aan de 'Sicherheitspolizei' in Den Haag, onder begeleiding van Jodenjager De Groot. Mogelijk naar het Oranje Hotel
Externe 'kopers' Joodse panden:
. H.H. Bartelds-Kanis, Heerde=> Blauwehandsteeg 6, Kampen;
. G.J. Jonker, Utrecht=> Vloeddijk 31, Kampen;
In deze gevallen was de notaris, ook de NSB-er mr Gerrit Nijk, Olst.